ETBİS’e Kayıt Nasıl Yapılır?

İnternet üzerinden mal ve hizmet satışı yapan firmalar, “www.eticaret.gov.tr” adresi üzerinden kayıt işlemlerini tamamlayabilirler. Kayıt işlemleri oldukça kolay yapılabiliyor. Kayıt işlemlerini aşağıdaki adımları takip ederek yapabilirsiniz.

1. ETBİS Giriş

Tarayıcınızda eticaret.gov.tr web sitesine giriş yaptıktan sonra, sağ üstte “ETBİS GİRİŞ” butonuna basarak platforma giriş yapabilirsiniz. İlk aşamada platform size eDevlet sayfasına yönlendirmektedir. Burada şirket kimin üzerine kayıtlı görünecekse, bu kişinin (şirket sahibi) eDevlet bilgileri ile sisteme giriş yapması gerekmektedir. Bu bilgilerin girişini yaptıktan sonra ETBİS’in kayıt oluşturma platformuna yönlendirileceksiniz.

2. ETBİS Yeni Kayıt Oluşturma

ETBİS’in yenilenen arayüzünde, takip edeceğiniz aşamalar ve girilecek olan bilgilerde de bir takım değişiklik bulunuyor. Açılan arayüz üzerinde yeni kayıt oluştur seçeneğine tıkladıktan sonra gerekli adımları takip etmeniz gerekiyor. İşletme girişi butonu ile ilerliyoruz.

3.e-Devlet Kapısı Giriş Ekranı

Açılan ekranda e-Devlet bilgilerinizi yazarak sisteme giriş yapınız.

4.ETBİS’e Kayıt Ol

Kayıt aşamasında ilk olarak e-ticaret siteniz üzerinde sattığınız mal ve hizmetlerle ilgili bilgilerin girişlerini yapmanız gerekmekte. Bu kategorilerden birden fazlasını seçebilirsiniz.Eğer e-ticaret haricinde geleneksel ticaret yöntemleriniz de mevcutsa (fiziki mağaza üzerinden satış yapıyorsanız), kategorilerin altında bulunan bu ayar üzerinde de seçeneklerden birini işaretlemeniz gerekmekte. Sadece internet üzerinden satışınız mevcut ise “Hayır” seçeneği seçmeniz yeterli olacaktır.

5.Ödeme ve Ticaret Türü

ETBİS kayıt sürecinin ikinci aşamasında ise e-ticaret şirketinizde kabul ettiğiniz ödeme yöntemlerini ve işletmenizin ticaret türünü belirtmeniz gerekiyor. Ödeme işlemlerinde Kredi kartı, banka kartı, kapıda ödeme ve benzeri seçenekler arasından kullandığınız yöntemleri seçmeniz gerekmekte. Panelin sağ tarafında ise ticaret türü bulunuyor. Burada da B2B, B2C, C2C gibi seçenekler arasından işletme türünüzü belirtebilirsiniz.

5. KEP (Kayıtlı Elektronik Posta Adresleri) bilgisi

Ticari olarak faaliyet gösteren firmaların bir KEP adresinin bulunması gerekmekte. İletişim amaçlı kullanılan bu e-posta adresinizi de ETBİS kayıt paneline girmeniz gerekmekte.

6. Ödeme ve Elektronik Para

Bir sonraki adımda ise anlaşmalı olduğunuz ödeme ve elektronik para kuruluşları ile ilgili bilgileri girmeniz gerekiyor. Burada sanal POS kurulumu için anlaştığınız firmalar bulunuyorsa ve onların sistemlerini kendi e-ticaret sitenizde kullanıyorsanız, bu bilgilerin girişini yapabilirsiniz.

Bununla beraber yurtdışında bu tür bir kurumla çalışıyorsanız, bunu da bu alanın alt bölümünde yer alan kısımda belirtmeniz gerekmektedir. Eğer yurtdışında bir ödeme sistemi desteği almıyorsanız “Hayır” seçeneğini işaretleyebilirsiniz.

7. Kargo ve Lojistik

ETBİS kayıt bilgileri içerisinde kargo ve lojistik bilgilerinin de girişini yapmanız gerekiyor. Çalıştığınız kargo ve lojistik kurumlarının isimlerini ve eğer varsa üye iş yeri numaralarını burada girmeniz gerekmektedir.

8. Elektronik Ticaret Altyapı Sağlayıcıları

Bu bölümde de e-ticaret sitenizde eğer bir e-ticaret altyapı sağlayıcısının hizmetlerinden yararlanıyorsanız ve altyapınız belli bir firma tarafından kurulmuş ise, çalıştığınız firmanın ismini ve eğer bulunuyorsa üye iş yeri numarasını girmeniz gerekmektedir.

8. Bankalar

Bu adımda da e-ticaret firması olarak çalıştığınız firmaları belirtmeniz gerekmekte. Burada yer alan bankalar arasında seçim yaparak, çalıştığınız kurumları belirtebilirsiniz. Sayfanın altında da eğer yurtdışından bir banka ile çalışıyorsanız, belirtebileceğiniz bir alan bulunuyor.

9. Veritabanları

Veritabanları aşamasında ise müşterilerinizin kişisel verilerinin yer aldığı veritabanlarınız bulunuyorsa, bu veritabanlarının hangi ülke ve şehirde yer aldığını belirtmeniz gerekiyor. Kendi veritabanınız bulunmuyorsa, sayfanın başında yer alan “Kendime ait veritabanım bulunmamaktadır” seçeneğini işaretleyebilirsiniz. Buna ek olarak, eğer bulut tabanlı bir veritabanı hizmeti alıyorsanız, sayfanın altındaki kutuyu da işaretleyerek, belirtmeniz gerekmektedir.

10. Adres Bilgileri

ETBİS kayıt sürecinde bir sonraki aşamada ise şirketinizin adres bilgilerinin yer aldığı alanı göreceksiniz. Bu bölümde depo, üretim yeri ve merkez ofis olmak üzere üç farklı adres kayıt alanı yer alıyor. Bu alanlardaki bilgilerin girişlerini tamamlayarak, bir sonraki aşamaya geçebilirsiniz.

11. E-ihracat İşlemleri

Eğer e-ticaret siteniz üzerinden yurtdışına satış yapıyorsanız, bu bölüm daha çok sizi ilgilendiriyor. Yurtdışına satışınız bulunmuyorsa, sayfanın başında bulunan faaliyetim yok seçeneğini seçerek sonraki aşamaya ilerleyebilirsiniz.

Yurtdışına satışınız bulunuyorsa bu bölümde, hangi ülkere satış yaptığınız ve ne tür ödeme yöntemleri kullanarak bu satışları yaptığınızı belirtmeniz gerekiyor. Bu bilgilerin girişini yaptıktan sonra, son adıma geleceksiniz.

12. Site Doğrulama

Tüm bilgileri eksiksiz bir şekilde girdikten sonra site doğrulama adıma geçebilirsiniz. Bilgilerin eksik olması durumunda yukarıdaki örnekteki gibi bir uyarı alacaksınız. Tüm bilgilerinizin doğru olması durumunda da “Kayıt İşlemlerine Devam Et” butonuna basarak, işlemleri onaylayabilirsiniz.

Tüm bu işlemlerin ardından kayıt işlemleriniz tamamlanmış olacak. ETBİS, elektronik bilgi sistemi web sitesi üzerinden dilerseniz mevzuatları inceleyerek, yeni uygulama hakkında daha detaylı bilgilere de ulaşabilirsiniz.